Despre lana - o minune a naturii

Sunt convinsă că nu multi cunosc proprietatile incredibile ale lânii. Am ramas uimita de acestea si doresc sa impartasesc informaţia cat mai multor parinti pentru a profita la maxim de caracteristicile uimitoare ale acesteia.

Asa ca, iată:

  1. Lâna respiră! Reţine vaporii de apă din corp si ii elimina in mediu. Iată de ce pantalonasii din lână merinos pot fi utilizati ca protectie pentru scutecele refolosibile, fară a mai fi nevoie de altă protectie.
  2. Lâna “respinge apa” – o caracteristica a lânii datorita lanolinei pe care o contine. Lanolina este grăsimea pe care o secretă oaia pentru a oferi impermeabilitate lânii (din acest motiv se recomandă ca din cand in cand hainutele din lână sa fie tratate cu lanolina)
  3. Incalzeste iarna si vara tine racoare! Tesaturile din lână au capacitatea de izolare a temperaturii. Acest lucru face ca lâna sa tină de cald atunci cand e frig si sa fie racoroasa cand temperaturile exterioare sunt ridicate. Nelipindu-se de piele, aceasta poate sa respire in voie.In plus, nu ține rece chiar dacă este udă deoarece reține căldura din organism.
  4. Lâna absoarbe umezeala! E incredibil, da. Fibra de lână are la suprafața un strat cu tendința de a respinge apa iar la mijloc are un nucleu poros care poate stoca minuscule picături de apa de pâna la 30% din greutatea ei. Datorită celor 2 proprietati (respiră si absoarbe umezeala) lâna ajuta la prevenirea eritemului de scutec fesier.
  5. Lâna are proprietatea de a se auto-curata.
  6. Este rezistenta la foc!Punctul ei de aprindere este mai mare decat la bumbac si la sintetice. In cazul expunerii la flacară, arde incet, fără a se topi si a se scurge ca materialele sintetice.

Ingrijire & spălare: Datorită proprietătilor de autocurătare imbracamintea din lână rareori trebuie spalătă. Atunci cand spălarea este necesara, trebuie spălată la maxim 30 grade Celsius (program de lână la masina de spălat sau de mână). Lâna nu trebuie frecată, stoarsa sau periată si nu se usucă pe o sursă de incălzire. La cateva spalari se recomandă tratarea cu lanolină.

Puteti citi mai multe aici:

http://www.knickernappiesblog.com/2010/06/magic-of-wool-benefits-of-cloth.html

http://www.soilassociation.org/whatisorganic/organictextiles/organicwool

http://www.ecochoices.com/1/wool_qualities.html